30 Aralık 2014 Salı

TAVUK DOLMASI (Stuffed Chicken) TARİFİ

Selamlar herkese,
Yılbaşına sayılı günler kala bu yazımda sizlerle çok lezzetli bir tarif paylaşmak istedim.  Fırında nar gibi kızarmış iç plavlı köy tavuğu nasıl yapılır merak ediyorsanız tarifi aşağıda hemen okuyun.
Fırında Kızaran Tavuk (Servise hazır)
Gerekli Malzemeleri Sayalım;
·         2 kg’lik Tavuk (köy tavuğu olursa çok daha lezzetli olur)
·         Tavuğun ciğerleri ve taşlığı
·         1 su bardağı pirinç
·         1 adet orta boy soğan
·         2 çorba kaşığı kadar kuş üzümü
·         5-6 dal maydanoz
·         1/2 yemek kaşığı domates salçası
·         Tuz,  karabiber, kırmızı pul biber, nane, kimyon.
·         Tavuğu dikmek için büyükçe bir iğne ve 1 metre kadar naylon ip.
Üzerine Sürülecek Sosu İçin; (İsteğe bağlı)
·         2 yemek kaşığı yoğurt
·         1/2 yemek kaşığı salça
·         1 tatlı kaşığı toz şeker
·         1 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Hazırlanışı:
Öncelikle tavuğu güzelce yıkayarak ve iç organlarını temizleyerek başlıyoruz. Tavuğun ciğerlerini ve taşlığını temizleyip ayırıp iç pilava katmak için ufak ufak doğruyoruz. 
Bütün tavuğumuzu doldurmak için iç pilavımızı yapmaya geçiyoruz.  Soğanımızı yemeklik doğrayıp sıvıyağ ve  tere yağ karışımında hafif pembeleştirelim daha sonra ciğerleri ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Ardından içerisine salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar hafif kavuruyoruz daha sonra yıkanmış hafif ılık suda bekletilmiş kuş üzümlerini ilave ederek pirinçlerimizi de kavurmaya alıyoruz.  Yaklaşık bir iki dakika kavurduğumuz pirincimize 1 su bardağı Sıcak su ilave ederek tuz ve baharatlarını ilave ediyoruz ve pilavın altını kısıp suyunu çekmeye bırakıyoruz. Suyunu çeken pilava ince kıyılmış maydanozu ilave ederek. İyice karıştırıyoruz.
Şimdi gelelim ılıyan iç pilavı tavuğumuza doldurmaya. İçini tuzladığımız tavuğu kaşık yardımıyla pilavı dolduruyoruz. Dolan tavuğu iri bir iğne ve naylon iple pilav dışarı çıkmaması için derisinden dikip kapatıyoruz.
Doldurma ve dikme işlemi biten tavuğu düdüklü tencerede yaklaşık 1 -2 saat haşlıyoruz.
Pişen tavuğun dışına isteğe bağlı olarak hazırlanan sos sürülerek 200 derece fırında 15-20 dakika iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Sos sürmeye de bilirsiniz fakat o zaman tavuğun kızarması biraz daha zaman alır.Bu süre içerisinde tavuk kuruyabilir.
Alt Kısımlara Sos Sürülmediğinde
Nar gibi kızaran tavuk dolmamızı iplerini açarak tavuğu iç pilav ile birlikte servis ediyoruz. Çokta zor olmayan bu gösterişli ana yemeği sizde sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Tavuğu haşladığınız bol vitaminli ve çeşnili suyunu yufkalı tavuk ıslama yada şehriyeli tavuk çorbası gibi farklı yemekler yaparak değerlendirebilirsiniz.
Afiyet Olsun.
Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder